Week van de Culturele Diversiteit

We leven in een multiculturele samenleving. Niet alleen ver weg, ook dichtbij, in onze eigen stad of dorp, wijk en straat wonen mensen met verschillende achtergronden. Soms zijn die feitelijke verschillen in cultuur, geloof, gebruiken of gewoonten, heel groot. En soms lijken ze meer op elkaar dan we in eerste instantie denken.

Hoe dan ook is het leuk, leerzaam en zinvol om te leren over de cultuur van jouw land-, stad- of wijkgenoot. Ook voor kinderen. Onbekend maakt onbemind, dus hoe jonger kinderen leren over andere culturen, hoe meer begrip van elkaar en voor elkaar er ontstaat. En dat draagt bij aan een vreedzamere wereld.

Van elkaar leer je het meest

Kinderopvang en school zijn voor veel kinderen de eerste plek waar zij in aanraking komen met veel verschillende kinderen van verschillende achtergronden. En van elkaar leren is natuurlijk het allermooist!

Groepsgenootje Mohammed die dadels meeneemt om te laten zien wat hij en zijn ouders eten tijdens iftar (het verbreken van het vasten in de Ramadan), of Shanti die een beeldje van haar olifantengod laat zien en vertelt hoe zij iedere ochtend wierook bij hem aansteekt. Of Lorenzo die vertelt dat hij elke avond bidt en wat dat bidden dan precies is.

Maar ook als er in een groep minder culturele diversiteit is is het van belang om kinderen te leren dat er meer is in de wereld dan hetgeen zij om zich heen zien en kennen. En tegelijkertijd is het belangrijk als kinderen zich in elkaar en in hun omgeving herkennen. Bijvoorbeeld in kinderboeken.

Vier de culturele diversiteit van 21 t/m 27 mei 2023

Vanuit Hé, wie ben jij? vinden wij het belangrijk dat kinderen al op jonge leeftijd kennismaken met de diversiteit van mensen en culturen. Juist daarom ontwikkelden wij het grote en kleurrijke, gelijknamige ontdekboek waarmee kinderen kennismaken met de diversiteit van mensen en culturen. Dat boek publiceerden wij, niet helemaal toevallig, op 21 mei, de Internationale Dag van de Culturele Diversiteit. Dé dag om de diversiteit van mensen en culturen te vieren.

Maar één dag is natuurlijk veel te weinig om aandacht te besteden aan dit belangrijke thema.
Daarom hebben wij het initiatief genomen voor de Week van de Culturele Diversiteit van 21 t/m 27 mei 2023.


Niet alleen praten, vooral ook doen en ervaren

Misschien heb je Hé, wie ben jij? al thuis, geleend in de bibliotheek, op school of in de kinderopvang. Het vormt een mooie uitnodiging om met kinderen gesprekken te voeren over afkomst, geloof, cultuur, gebruiken, normen en waarden. Maar we realiseren ons ook dat kinderen niet alleen leren door lezen en luisteren, maar vooral door te doen, voelen, ervaren, nadenken en met elkaar praten.

Alles vanuit hun open, nieuwsgierige en onbevooroordeelde blik op de wereld.


Een week vol (gratis) activiteiten

En dus creëerden wij, in het kader van de Week van de Culturele Diversiteit verschillende les- en activiteitenpakketten vol leerzame activiteiten voor kinderen die je gratis kunt downloaden voor jouw school of kinderopvang. Hiermee kunnen kinderen leren over verschillende culturen, deze zelf ervaren en er over nadenken en bespreken met de andere kinderen en met jou.

En omdat het van belang is dat  jij als ouder het goede voorbeeld geeft in het je open stellen voor andere culturen, hebben we ook een gratis Vragenkaartenset. Deze vragenkaartenset bestaat uit talloze weetjes over zwangerschap, vruchtbaarheid, ouderschap, kinderen en opvoeding en verschillende culturen. Ook bevat het tientallen vragen over deze onderwerpen waarover je met elkaar in gesprek kunt gaan. Zo leer je elkaar nog beter kennen. De Vragenkaartenset is perfect voor vriend(inn)engroepen, mama-/ouder-/kindercafé's en andere groepen ouders die graag ervaringen met elkaar uitwisselen.

Ook kun je in lokale bibliotheken in Nederland en Vlaanderen de gratis Kinderboekenbingo doen, waarmee je, samen met je kind, de diversiteit in alle kinderboeken gaat ontdekken.


Wij hopen met al deze activiteiten in de Week van de Culturele Diversiteit het aanpakken van thema’s als Diversiteit, Inclusie, Wie ben ik?, cultuur en geloof, voor jou in jouw school, opvang en opvoeding makkelijker te maken.

En we hopen dat het leidt tot mooie ontdekkingen en gesprekken met en tussen je kinderen.


* Inmiddels is de Week van de Culturele Diversiteit afgesloten. Met veel succes hebben honderden scholen, kinderopvangorganisaties, bibliotheken en ouders hieraan deelgenomen om zo kinderen te laten kennismaken met de diversiteit van mensen en culturen aan de hand van de leuke activiteiten.

Voor de Kinderboekenweek 2023 met het thema 'Bij mij thuis' ontwikkelden wij opnieuw een set mooie en leerzame activiteiten. Je kunt dit pakket hier aanvragen

Over de schrijver
Ik ben moeder van Noor en Quint, en de schrijver en bedenker van 'Hé, wie ben jij?'. Ik ben dol op reizen en me onderdompelen in culturen. Ik ontmoet graag nieuwe mensen en kinderen vind ik het allerleukst!
Reactie plaatsen