7 tips voor activiteiten met culturele diversiteit met je kind
29 april 2023 
in Thuis

7 tips voor activiteiten met culturele diversiteit met je kind


Kinderen leren veel door vragen te stellen en over onderwerpen te praten. En filosoferen met je kind kan geweldig zijn! Maar het allermeest leren ze door zelf te ontdekken en te ervaren. Ook als het gaat om (culturele) diversiteit. 


Zelf doen

Je kunt een kind wel tien keer vertellen dat het voor sommige mensen normaal is om op de grond te zitten als ze eten. Als het kind het nooit heeft ervaren zal het het ook niet goed onthouden of begrijpen hoe het echt (voor een kind uit die andere cultuur) is. Net als dat je een kind wel kunt uitleggen dat vuur heet is of een citroen zuur. Ervaringen blijven pas echt hangen.

Maar soms is het lastig om een cultuur, gebruik of andere uiting van diversiteit echt te ervaren. Simpelweg omdat het niet om jou heen is. In dat geval zijn er toch mogelijkheden om met je kind bezig te zijn met (culturele) diversiteit. Wij geven je 7 tips voor activiteiten vol (culturele) diversiteit, die je samen met je kind kunt doen. En waar het spelenderwijs veel van leert!

1. Ga op reis 

De allermooiste manier om een andere cultuur te ervaren is door je erin onder te dompelen. De relaxte sfeer in Frankrijk, de druk gebarende Italianen als ze met elkaar praten, de geur van wierook in een Thaise tempel of je schoenen uitdoen voordat je in Japan een huis betreedt. Je kunt het vertellen, maar pas als je er midden tussen staat ervaar en voel je het pas echt!

 

2. Ontdek de wereld via een (kinder)boek

Kun of wil je niet op reis? Ga dan op ‘reis’ in een (kinder)boek. Kies dan natuurlijk wel een kinderboek waarin een hoofdpersoon voorkomt uit een ander land, cultuur, geloof, gezin en met andere gebruiken dan jullie. Niet alles hoeft anders te zijn natuurlijk. En zorg ervoor dat je het onbevooroordeeld voorleest aan je kind. Dus niet de opmerking toevoegen “Dat is wel een beetje gek he?”. Je wilt immers juist dat je kind leert dat het gewoonweg anders is en dat er ook mensen zijn die zo leven. En dat dat goed is.

Wil je meer weten over hoe je kinderboeken inzet bij het opvoeden van jouw kind met (culturele) diversiteit? Lees dan dit blog.

 

3. Kleur met kleur

Ieder kind houdt van knutselen, maar zorg er dan wel voor dat ook daarin diversiteit terugkomt. Koop potloden van verschillende huidskleuren, variërend van wit, tot lichtroze, bruin en zwart. Bijvoorbeeld deze potlodenset met 12 huidskleurtinten. En daag je kind uit om ook die te gebruiken bij tekeningen en in kleurplaten.

Let er daarbij op dat je het lichtroze potlood niet 'huidskleur' noemt. Er zijn immers tal van verschillende huidskleuren!

4. Spelletjes

Spelletjes worden ook steeds diverser, gelukkig. Daarin kun je dus al een weloverwogen keuze maken. Maar ook hoe jij die spelletjes speelt is belangrijk. Benoem jij huidskleuren bewust als je ‘Wie is het?’ doet?

En spelletjes kunnen ook een ideale manier zijn om kinderen te leren over overeenkomsten en verschillen. Memory is daar een mooi voorbeeld van. Maar kies dan voor een memoryspel met mensen. Dan kan je kind niet alleen dezelfde kaartjes bij elkaar zoeken, maar ook zichzelf herkennen, of juist niet. Dit memoryspel van Hé, wie ben jij? is een fijn spel met afbeeldingen van kinderen. Met dit spel kan bovendien de spelvariant ‘Wie is het?’ worden gespeeld, waardoor het voor meerdere doelen in te zetten is.

5. Proef eens een andere cultuur

Letterlijk een cultuur proeven! Een fijne en makkelijke manier om een andere cultuur te leren kennen. Want eten moet je toch. Bijkomend voordeel is dat doordat jij het (goede) voorbeeld geeft door dit nieuwe gerecht te maken, te proeven en te eten, je daarmee een voorbeeld bent voor je kind in het openstaan voor nieuwe dingen en nieuwe culturen.

En eet, behalve een ander gerecht, ook eens op een andere plek. Zittend op de grond. Of eet eens gezamenlijk uit een schaal, met je handen of met eetstokjes.

Op deze pagina vind je 20 gerechten, geschikt voor kinderen, uit 20 verschillende culturen.

6. Volkenkundige musea

In Nederland zijn er vier musea voor volkenkunde en wereldculturen: het Tropenmuseum in Amsterdam, het Wereldmuseum in Rotterdam, het Afrikamuseum in Berg  en Dal en het Museum Volkenkunde in Leiden. Bij deze musea is vaak een uitgebreid programma, speurtocht of activiteiten speciaal voor kinderen. Leuk en leerzaam dus.

Maar je kunt ook veel leren over de Nederlandse cultuur. Wij vinden het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen, Openluchtmuseum in Arnhem en het Archeon in Alphen aan den Rijn echte aanraders. Ook hier kunnen kinderen vooral veel doen en dus leren door te ervaren!

7. Multiculti activiteiten voor thuis

Geen zin om erop uit te trekken, maar wil je wel met je kind creatief aan de slag met multiculturele activiteiten? Dan kun je hier gratis werkbladen downloaden, waarmee je met je kind aan de slag kunt met een gebruik, ritueel of ander onderdeel uit een cultuur. In ieder werkblad staat een andere cultuur centraal en er is volop keuze.

Wij wensen je heel veel plezier met deze activiteiten en stel jezelf vooral open. Luister en kijk naar je kind. Zo ga ook jij weer met een open blik naar de wereld kijken!

Over de schrijver
Ik ben moeder van Noor en Quint, en de schrijver en bedenker van 'Hé, wie ben jij?'. Ik ben dol op reizen en me onderdompelen in culturen. Ik ontmoet graag nieuwe mensen en kinderen vind ik het allerleukst!
Reactie plaatsen