Ben jij echt zo open-minded als je denkt? (en waarom dat belangrijk is in de opvoeding van jouw kind)
22 april 2023 
in Thuis

Ben jij echt zo open-minded als je denkt? (en waarom dat belangrijk is in de opvoeding van jouw kind)

Het is algemeen bekend dat kinderen leren door imitatie. Spelenderwijs doen zij situaties en mensen na die zij kennen uit hun omgeving en accepteren dat als de norm. Als ouder speel je daarin dus een ontzettend belangrijke rol! 

 

Kinderen doen alles na

Je herkent het vast: sta jij met een doekje de tafel schoon te maken, grote kans dat jouw kleine de blokken laat voor wat ze zijn en ook een doekje wil om ‘mee te helpen’. Kinderen doen graag mee en na.  

Dat geldt ook voor de dingen die jij zegt, of de manier waarop jij over bepaalde zaken praat. En zelfs als je iets niet zegt of ongemakkelijk vindt, neemt je kind dat van je over. 

 

Ai....

Uit onderzoek blijkt dat kinderen ongemak voelen als in gezinnen huiskleuren niet worden benoemd. En ook als ouders zich ongemakkelijk voelen bij woorden als hoofddoek. Kinderen imiteren en nemen dus ook dat soort gevoelens over. 

Zo kan het zijn dat je kind concludeert dat je over huidskleur niet hoort te praten. En dat is, voor een kind, heel tegennatuurlijk. 

Ook dit heb jij wellicht al eens meegemaakt. Zit je in de wachtkamer bij de tandarts, zegt je kind plotseling: "Dat is een dikke mevrouw!". Ai... Je kunt wel door de grond zakken van ongemak. Maar voor wie is dat precies ongemakkelijk? 

Voor jou waarschijnlijk en misschien ook voor die mevrouw. Voor je kind in principe niet. Jouw kind zegt alleen maar wat het ziet. Een dikke mevrouw. Niets meer of minder. Het is net zo’n feitelijke constatering als wanneer een kind zegt: “Die meneer heeft wit haar.” 

 

Opvoeden zonder vooroordelen

Het gevoel van ongemak, bij volwassenen, komt door de associaties die wij, gedurende ons leven hebben opgebouwd bij het woord “dik”. Als volwassenen koppelen we dat bijvoorbeeld aan ongezond, slecht, negatief. En dat terwijl we vaak niet eens weten waarom die persoon dik is. Je reageert dus op basis van vooroordelen. En dat willen we onze kinderen niet meegeven, toch? 

Daarom is het van belang dat wij als volwassenen ons bewust worden van die vooroordelen die we hebben en die gaan onderzoeken. Net als dat een kind op onderzoek uit gaat als het iets niet (zeker) weet. 

En dat doe je door oprecht nieuwsgierig te zijn. 

 

Stel vragen!

Weet jij echt zeker dat iets op een bepaalde manier zit? Of neem je dat aan? En vraag jij je wel eens af of hoe jij denkt dat het zit, ook echt zo voelt en is voor die andere persoon? Zo kan het zijn dat jij wel denkt te weten waarom (sommige) islamitische vrouwen een hoofddoek dragen. Maar heb jij je Marokkaanse buurvrouw wel eens gevraagd waarom zij die draagt? 

Er zijn geen domme vragen! Echt niet! Zeker niet als je oprecht geïnteresseerd bent in het antwoord. Je moet ze alleen wel durven stellen. 

Volwassenen voelen zich vaak een beetje dom als ze vragen stellen. “Wat zullen ze wel niet van me denken?” “Dit zou ik toch eigenlijk moeten weten?”, “Ze zullen wel denken waar ik me mee bemoei”. Maar ook dat zijn vooroordelen, aannames. 

Als jij echt oprecht nieuwsgierig bent naar de ander en daarom vragen stelt, dan laat je juist zien dat jij echt geïnteresseerd bent, wilt weten hoe iets ziet en daardoor jouw vooroordelen kunt laten gaan. In dat geval zal niemand jou raar of vervelend vinden.  Sterker nog, veel mensen zullen blij zijn dat je zo je best doet om hen te leren kennen. 

Van vragen stellen leer je!

 

Leer van en over elkaar

Kinderen stellen wel 300 vragen per dag. En niet voor niets. Ze willen de wereld om zich heen begrijpen. En dat doen ze door vragen te stellen. En dat kun jij ook!

Vraag dus gerust aan jouw buurvrouw wat Sabbat precies is. Of aan je Antilliaanse vriendin wat dat specifieke ritueel inhoudt. Of aan die vader van dat vriendje van je kind wat hij precies doet in zijn kerk. 

Daardoor zul je elkaar beter gaan begrijpen. En, goed voorbeeld doet goed volgen. Dus door jouw nieuwsgierige houding, leer je je kind dat vragen stellen goed is. 

 

Download de gratis vragenkaartenset vol met culturele weetjes en uitnodigende vragen

Vind jij het leuk om met andere ouders, bijvoorbeeld in jouw mamacafé of met vriend(inn)en te praten over hun cultuur en opvattingen over ouderschap, zwangerschap, kinderen en opvoeding? Maar vind je het lastig om de juiste vragen te stellen? Of vind je het gewoon leuk om eens op een andere manier echt te leren kennen? Download dan de GRATIS vragenkaartenset die Hé, wie ben jij? ontwikkelde voor de Week van de Culturele Diversiteit van 21 t/m 27 mei 2023. Je vindt de Vragenkaartenset hier.

 

En wil je, ook met je kind, andere leuke activiteiten doen en zo culturele diversiteit ontdekken? Ga dan naar https://hewiebenjij.nl/week-van-de-diversiteit-2023/  

Over de schrijver
Ik ben moeder van Noor en Quint, en de schrijver en bedenker van 'Hé, wie ben jij?'. Ik ben dol op reizen en me onderdompelen in culturen. Ik ontmoet graag nieuwe mensen en kinderen vind ik het allerleukst!
Reactie plaatsen