Ben jij echt zo open-minded als je denkt? (en waarom dat belangrijk is in de opvoeding van jouw kind)
22 april 2023 
in Thuis

Ben jij echt zo open-minded als je denkt? (en waarom dat belangrijk is in de opvoeding van jouw kind)

Het is algemeen bekend dat kinderen leren door imitatie. Spelenderwijs doen zij situaties en mensen na die zij kennen uit hun omgeving en accepteren dat als de norm. Als ouder speel je daarin dus een ontzettend belangrijke rol! 

Kinderen doen alles na

Je herkent het vast: sta jij met een doekje de tafel schoon te maken, grote kans dat jouw kleine de blokken laat voor wat ze zijn en ook een doekje wil om ‘mee te helpen’. Kinderen doen graag mee en na.

Dat geldt ook voor de dingen die jij zegt, of de manier waarop jij over bepaalde zaken praat. En zelfs als je iets niet zegt of ongemakkelijk vindt, neemt je kind dat van je over.

Ongemakkelijk!

Uit onderzoek blijkt dat als in gezinnen een huidskleur niet wordt benoemd, of ouders ongemakkelijk worden van woorden als hoofddoek, kinderen dit ongemak voelen. Zij nemen dit over. Kinderen concluderen dan dat bijvoorbeeld huidskleur een onderwerp is waar je niet over praat, wat je niet benoemt. En dat is, zeker voor een kind, heel onnatuurlijk.

Ook deze situatie ken je vast en zeker: Je zit in de wachtkamer bij de dokter, samen met je kind, zegt je kind ineens: “Dat is een dikke mevrouw!”. Super ongemakkelijk. Maar voor wie precies? Voor jou waarschijnlijk en misschien ook voor die mevrouw. Voor je kind in beginsel niet. Jouw kind benoemt namelijk wat het ziet. Een dikke mevrouw. Niet meer en niet minder. Het is net zo’n feitelijke uitspraak als wanneer een kind zegt: “Die meneer heeft zwart haar.”

Opvoeden zonder vooroordelen

Het ongemak, bij de volwassenen, komt door de associaties die wij hebben bij het woord “dik”. Als volwassenen associëren we dat met ongezond, slecht, negatief etc. En dat terwijl we meestal niet eens weten wat er nu precies aan de hand is. Vooroordelen en mogelijk onterechte associaties dus. Willen we dat onze kinderen meegeven?

Ik denk het niet. Niet bewust althans. En daarom is het belangrijk dat wij als volwassenen ons bewust worden van die associaties en vooroordelen die we hebben en die gaan onderzoeken. Net als dat een kind op onderzoek uit gaat als het iets niet (zeker) weet.

Door vragen te stellen!

Stel vragen!

Vaak denken we namelijk wel te weten hoe iets zit, maar weten we dat echt zeker? En weten we ook zeker dat dat in deze situatie voor die persoon zo is? Veel mensen denken te weten waarom (sommige) islamitische vrouwen een hoofddoek dragen, maar weet jij ook waarom jouw Marokkaanse buurvrouw hiervoor heeft gekozen?

Er zijn geen domme vragen! Echt niet! Zeker niet als je oprecht geïnteresseerd bent in het antwoord. Je moet ze alleen wel durven stellen.

Want vaak voelen we ons een beetje dom als we vragen stellen. “Wat zullen ze wel niet van me denken?” “Dit zou ik toch eigenlijk moeten weten?”, “Ze zullen wel denken waar ik me mee bemoei”. Maar ook dat zijn vooroordelen, aannames.

Als jij echt oprecht jouw vraag stelt, juist omdat je graag echt wilt weten hoe iets zit, zodat je die vooroordelen kunt laten gaan, zal echt niemand je daar raar om aankijken. Sterker nog, veel mensen zullen blij zijn dat je zo je best doet om hen te leren kennen.

Vragen stellen maakt je zoveel wijzer!

Leer van en over elkaar

Dat snapt jouw kind zelfs. Het is niet voor niets dat je kind een heuse ‘waarom-fase’ kent!

Vraag dus gerust aan jouw buurvrouw wat Sabbat precies is. Of aan je Antilliaanse vriendin wat dat specifieke ritueel inhoudt. Of aan die vader van dat vriendje van je kind wat hij precies doet in zijn kerk.

Daar leer je van. En door die vragen te stellen en je zo open te stellen, laat je je kind zien dat juist díe houding gewaardeerd wordt. Zo ben jij een perfect voorbeeld voor je kind en leert je kind dat het altijd okee is om (oprecht) nieuwsgierig te zijn en vragen te stellen. Want dat leidt tot meer begrip van elkaar en voor elkaar.

Download de gratis vragenkaartenset vol met culturele weetjes en uitnodigende vragen

Vind jij het leuk om met andere ouders, bijvoorbeeld in jouw mamacafé of met vriend(inn)en te praten over hun cultuur en opvattingen over ouderschap, zwangerschap, kinderen en opvoeding? Maar vind je het lastig om de juiste vragen te stellen? Of vind je het gewoon leuk om eens op een andere manier echt te leren kennen? Download dan de GRATIS vragenkaartenset die Hé, wie ben jij? ontwikkelde voor de Week van de Culturele Diversiteit van 21 t/m 27 mei 2023. Je vindt de Vragenkaartenset hier.

En wil je, ook met je kind, andere leuke activiteiten doen en zo culturele diversiteit ontdekken? Ga dan naar https://hewiebenjij.nl/week-van-de-diversiteit-2023/

Over de schrijver
Ik ben moeder van Noor en Quint, en de schrijver en bedenker van 'Hé, wie ben jij?'. Ik ben dol op reizen en me onderdompelen in culturen. Ik ontmoet graag nieuwe mensen en kinderen vind ik het allerleukst!
Reactie plaatsen