'Bij mij thuis' is het thema van de Kinderboekenweek 2023

'Bij mij thuis' is het thema van de Kinderboekenweek 2023

Van 4 t/m 14 oktober is het weer Kinderboekenweek. Dé week die kinderen stimuleert (meer) te lezen en in kinderboeken te duiken. Ook de allerjongste kinderen. Want door kinderboeken te lezen (met je kind) kunnen kinderen werelden ontdekken die ze nog niet kenden.


Uitnodiging om een kijkje te nemen in de levens van kinderen

Met Hé, wie ben jij? doen wij dat ook. Kinderen vanaf 3 jaar (en hun ouders of professionals) worden met dit grote kinderboek uitgenodigd om een kijkje te nemen in het leven van 20 kinderen van over de hele wereld en zo kennis te maken met verschillende gebruiken, gewoonten, gezinssituaties, woonomgevingen, feesten, religies en talen.

Daarom worden wij ook zo enorm blij van het thema van de Kinderboekenweek 2023. Bij mij thuis heeft als doel kinderen te laten zien hoe het leven is en hoe dingen gaan bij anderen thuis. En tegelijkertijd nodigt het kinderen uit om eens te kijken naar hoe alles bij hun zelf thuis precies gaat, en daarover te vertellen.

Dat is precies wat Hé, wie ben jij? ook doet. En dus is Hé, wie ben jij? misschien wel het best passende kinderboek bij dit thema (Bij mij thuis) en deze Kinderboekenweek!


Leren dat het ook anders kan

Kinderen zijn namelijk ontzettend nieuwsgierig en leergierig. Zonder oordeel, maar met oprechte interesse. En dus het is leuk om met jonge kinderen te ontdekken hoe dingen gaan bij andere kinderen thuis. Zo leren ze dat dat wat zij in hun omgeving zien en meemaken, niet voor iedereen zo hoeft te gaan, maar dat het ook anders kan.

Dat begint al bij het eerste hoofdstuk: Wie ben jij?. Hierin stellen 20 kinderen zich voor en ziet jouw kind al verschillende uiterlijke kenmerken: lange haren, korte haren, verschillende kleuren haar, verschillende huidskleuren, verschillende kleuren ogen en soorten kleding. En ieder kind heeft een ander karakter.


Waar woon jij?

Als het gaat over het Kinderboekenweekthema Bij mij thuis, dan sluit dat natuurlijk aan bij het tweede hoofdstuk: Waar woon jij? Hier ziet jouw kind direct 20 verschillende huizen. Van vrijstaand met garage tot een tussenwoning en een appartement. Maar kinderen ontdekken ook dat er kinderen zijn die wonen in een huis dat gemaakt is van poep en modder, of in een ronde tent.


Met wie leef jij?

Het thema Bij mij thuis, gaat natuurlijk ook over met wie jij samenleeft in jouw huis. En dat zie je terug in het hoofdstuk Met wie leef jij?. Er zijn heel veel gezinssamenstellingen mogelijk: een papa en een mama met kinderen, twee papa's, een alleenstaande moeder of een samengesteld gezin. En is de samenstelling van jullie gezin, bij jullie thuis nog weer anders? Leuk! Kijk in de spiegel en laat je kind daarover vertellen!


Wat eet jij, bij jou thuis?

In het hoofdstuk Wat eet jij? leren kinderen over de gerechten die gemaakt worden bij andere kinderen thuis. Misschien herkennen ze er wel een paar, of is alles nog nieuw. Wil je zelf deze gerechten eens maken? Je vindt alle recepten hier.


Wat doe jij?

Wat doen jullie eigenlijk bij jullie thuis? Ook dat is een vraag die kinderen stellen als ze een kijkje nemen bij andere kinderen thuis. Het hoofdstuk Hé, wat doe jij? geeft daar antwoord op. Alle 20 kinderen doen een andere activiteit, waarvan jouw kind er ongetwijfeld een aantal herkent, omdat het bij jullie thuis ook gebeurt. Misschien in aangepaste vorm.


Feest!

Bij het Kinderboekenweekthema Bij mij thuis horen ook de feesten die gevierd worden. Want hoe wordt bij andere kinderen thuis bijvoorbeeld hun verjaardag gevierd? En wist jij dat er kinderen zijn die Holi vieren? Benieuwd wat dat is? Of meer weten over de andere culturele en religieuze feesten die gevierd worden bij kinderen thuis? Je vindt het antwoord in het hoofdstuk Hé, wat vier jij?


Wat geloof jij?

Als kinderen opgroeien met een geloof, maakt dat een belangrijk deel uit van hun opvoeding en ook van hoe dingen gaan bij hun thuis. Daarom vind je in het hoofdstuk Hé, wat geloof jij? verschillende religies. Alle wereldgodsdiensten zijn vertegenwoordigd: de Islam, het Hindoeïsme, Jodendom, Boeddhisme en Christendom, maar ook meer humanistische levensovertuigingen en natuurreligies komen aan bod. Wie gelooft hetzelfde als bij jullie thuis?


Hoe ga jij?

Het thema Bij mij thuis kan ook het vervoer omvatten dat bij kinderen thuis gebruikelijk is. Sommige kinderen gaan met de fiets, anderen met de auto, of zelfs te paard. Je vindt verschillende vervoersmiddelen en het verhaal daarbij in het hoofdstuk Hé, hoe ga jij?


Welke taal spreken jullie thuis?

Als laatste, maar misschien wel belangrijkste onderwerp is er de taal. Welke taal wordt er bij jullie thuis gesproken? Dat kan een andere taal zijn dan bij een ander kind thuis. In Hé, hoe praat jij? vind je 20 talen, die soms zelfs anders geschreven worden.


Meer zien van dit mooie boek en hoe het aansluit bij Kinderboekenweek 2023? Bekijk deze video.


Kinderboekenweek 2023  met als thema Bij mij thuis gaat een prachtige inkijk geven in de diversiteit van gewoonten en gebruiken bij kinderen thuis. Wil jij die ook gaan ontdekken? Bestel dan voor 4 oktober jouw exemplaar van Hé, wie ben jij? en betaal GEEN verzendkosten met de code: KINDERBOEKENWEEK2023. 

Ga jij op school aan de slag met het thema 'Bij mij thuis' van de Kinderboekenweek 2023? Vraag dan ons GRATIS lespakket aan.

Over de schrijver
Ik ben moeder van Noor en Quint, en de schrijver en bedenker van 'Hé, wie ben jij?'. Ik ben dol op reizen en me onderdompelen in culturen. Ik ontmoet graag nieuwe mensen en kinderen vind ik het allerleukst!
Reactie plaatsen