Je kind opvoeden met diversiteit is makkelijk!
02 maart 2023 
in Thuis

Je kind opvoeden met diversiteit is makkelijk!

Je kind opvoeden met diversiteit doe je zo! 

Onze kleurrijke wereld is superdivers. Miljarden verschillende mensen met ieder hun eigen cultuur. Maar niet alleen ver weg, ook dicht bij jou zijn er vast en zeker mensen die een andere levenshouding, culturele of religieuze achtergrond. Wat weet jij daar van? En hoe voed je je kind op met diversiteit? Kinderboeken zijn daarvoor een heel geschikt middel.

 

Samen een boek lezen is als samen reizen

Reizen is natuurlijk een ideale manier om je kinderen direct een andere cultuur en  andere levenswijze te laten ervaren en ze er letterlijk van te laten proeven. Maar ook thuis kun je aan de slag met diversiteit en verschillende culturen. Prentenboeken en andere kinderboeken kunnen daarbij helpen. Je duikt in een wereld die je niet kent en leert over het leven van de hoofdpersonen. Is het boek uit? Dan heeft je kind zeker weer iets nieuws geleerd en waarschijnlijk jij ook!

 

Hoe divers is jouw boekenkast?

Kijk eens in jouw boekenkast. Hoeveel kinderboeken zie jij daar staan met een niet-witte hoofdpersoon? Of liever nog, een niet-wit kind? En kijk dan eens naar het aantal boeken waarin dieren een hoofdrol spelen. Dat zijn er ongetwijfeld meer.

Uit Brits onderzoek blijkt dat er 8x zoveel kinderboeken zijn met dieren in de hoofdrol dan kinderboeken waarin niet-witte mensen een hoofdrol spelen. En dat terwijl kinderen juist  via kinderboeken veel kunnen leren over diversiteit.

 

Mensen leren van mensen

Het is algemeen bekend dat kinderen leren door imitatie. Spelenderwijs doen zij situaties en mensen na die zij kennen uit hun omgeving  en accepteren dat  als de norm. Datzelfde geldt voor boeken.  Kinderen leren het meest van een boek als zij zich kunnen identificeren met de hoofdpersoon. Uit een onderzoek onder kleuters blijkt dat als zij boeken voorgelezen krijgen met mensen, of liever nog andere kinderen in de hoofdrol, zij eerder de (positieve) eigenschappen van die persoon zullen overnemen, dan wanneer een dier die eigenschappen toont in een boek.

 

Laat zien dat alles mogelijk is

Daarom is het dus belangrijk dat je je kind boeken aanbiedt waarin niet zo zeer een hond en  een kat vrienden worden, maar een zwart en een wit kind. En ook boeken waarin een moeder dokter is, een bouwvakker verliefd wordt op een andere man en kinderen uit  verschillende culturen vertellen over hun gebruiken en geloof. Op die manier leert je kind wat er allemaal mogelijk is en dat dat allemaal normaal is.

 

Diversiteit belangrijk voor eigenwaarde van kinderen

Ondanks dat de verhouding tussen witte en niet-witte hoofdpersonen in kinderboeken nog altijd niet in evenwicht is, komt daar steeds meer verandering in. En niet alleen diversiteit van huidskleur, maar ook van genderidentiteit, leeftijd en seksualiteit   bieden (nieuwe) rolmodellen voor kinderen. En dat is belangrijk voor hun ontwikkeling en eigenwaarde.

Als een kind  zichzelf nooit kan herkennen in een kinderboek, zal het denken  dat er   niemand is  als hij en zal hij denken dat hij  eigenlijk anders zou moeten zijn. En dat is natuurlijk niet zo, ieder kind is prachtig zoals het is.  


Verder aan de slag met diversiteit in de opvoeding?

Wil je, naast het (voor)lezen van diverse kinderboeken je kind nog meer bieden op het gebied van diversiteit? Haal dan ook kleurpotloden in huis met verschillende huidskleuren, variërend van bijna wit tot lichtroze, bruin  en zwart. En let er daarbij ook op hoe jij een kleur noemt, niet alleen lichtroze is ‘huidskleur’.

Ook spelletjes worden langzaamaan steeds diverser en kunnen ontzettend leerzaam zijn. Kijk dan ook bij de aanschaf van een spel of de spelfiguren mensen van verschillende geslachten en huidskleuren vertegenwoordigen.

En kook gerechten uit verschillende culturen en laat je kind er op die manier letterlijk proeven.

 

Nieuwe generatie in een vreedzame wereld

Door kinderen op jonge leeftijd al op alle mogelijke manieren in contact te laten komen met de diversiteit van mensen en culturen groeien ze op met kennis van verschillende leefgewoonten en leren ze die te respecteren. En daarmee groeit er een generatie op die hopelijk bij kan dragen aan een vreedzame(re) wereld, waarin iedereen mag zijn wie die is.

 

 

Over de schrijver
Ik ben moeder van Noor en Quint, en de schrijver en bedenker van 'Hé, wie ben jij?'. Ik ben dol op reizen en me onderdompelen in culturen. Ik ontmoet graag nieuwe mensen en kinderen vind ik het allerleukst!
Reactie plaatsen