7 tips voor activiteiten met culturele diversiteit met je kind
Kinderen stellen zo'n 300 vragen per dag. Zo leren ze de wereld begrijpen. Ook filosoferen met je kind is geweldig en ook daarvan leren ze heel veel. Maar het allermeest leren ze door zelf te ontdekken en te ervaren. Ook als het gaat om (culturele) diversiteit.
Zelf doen
Op de grond eten is in sommige culturen heel gebruikelijk. Maar als je kind dat nog nooit heeft ervaren, zal het het minder goed onthouden en het leeftijdgenootje (uit die andere cultuur) begrijpen. Ook al vertel je het wel tien keer. Net als dat je een kind wel kunt uitleggen dat vuur heet is of een citroen zuur. Pas als je kind het zelf heeft ervaren, beklijft het en maakt het indruk.
Natuurlijk kan het lastig zijn om een andere cultuur, gebruik of andere uiting van diversiteit echt te ervaren. Alleen al omdat het niet direct voorhanden is.
Toch zijn er ook dan mogelijkheden om met je kind bezig te gaan met (culturele) diversiteit.
Met deze 7 tips voor activiteiten die je samen met je kind kunt doen. En waardoor ze spelenderwijs leren over (culturele) diversiteit.
1. Ervaar de cultuur op reis
Je onderdompelen in een andere cultuur kan perfect als je op reis gaat. Pas dan ervaar je echt die relaxte sfeer in Frankrijk, hoor en zie je de druk gebarende Italianen tijdens een gesprek, ruik je de geur van wierook als je een boeddhistische tempel in Thailand in gaat, of voel je hoe het is om op blote voeten te lopen, omdat je je schoenen uitdoet, voordat je een Japans huis in gaat.
2. Lees (kinder)boeken!
Boeken zijn perfecte middelen om je even in een andere wereld of cultuur te wanen. Zorg er wel voor dat er bij het kiezen van een kinderboek, een hoofdpersoon voorkomt uit een ander land, cultuur, geloof of gezin met andere gebruiken dan die van jullie.
Natuurlijk mogen er ook overeenkomsten zijn.
Zorg er vooral voor dat je het boek onbevooroordeeld voorleest aan je kind. Let dus op bij het toevoegen van opmerkingen als "Dat is wel een beetje raar he?". Doel van het lezen van zo'n kinderboek is namelijk dat je kind leert dat het leven van die hoofdpersoon gewoon anders is. Je laat zien dat er ook mensen zijn die zo leven. En dat dat goed is.
Wil je meer weten over hoe je kinderboeken inzet bij het opvoeden van jouw kind met (culturele) diversiteit? Lees dan dit blog.
3. Diversiteit in kleurtjes
De meeste kinderen houden van knutselen en tekenen. Belangrijk is dan dat je ervoor zorgt dat ook daarin diversiteit vertegenwoordigd is. Haal kleurpotloden in huis van verschillende huidskleuren, variërend van wit, tot lichtroze, bruin en zwart. Bijvoorbeeld deze potlodenset met 12 huidskleurtinten. En stimuleer je kind om ook die te gebruiken bij tekeningen en in kleurplaten.
Belangrijk: Let op dat je het lichtroze potlood niet 'huidskleur' noemt. Er zijn immers tal van verschillende huidskleuren!
4. Multiculturele spelletjes
Ook spellen worden steeds diverser. Bij het uitzoeken van een spel is er dus keuze genoeg voor een spelletje waarin je verschillende huidskleuren of culturen terug ziet.
En daarbij is dan ook jouw houding, als ouder, van belang. Benoem jij huidskleuren bewust als je ‘Wie is het?’ doet?
Kaartspelletjes kunnen een perfecte manier zijn om kinderen te leren over verschillen tussen mensen en ook te bekijken wat er juist hetzelfde is.
Een geheugenspelletje is daar een mooi voorbeeld van. En kies dan (natuurlijk) voor een geheugenspel met alleen maar mensen op de afbeeldingen. Dan kan je kind niet alleen dezelfde kaartjes bij elkaar zoeken, maar ook zichzelf herkennen, of juist niet. Dit spel van Hé, wie ben jij? is een fijn spel met afbeeldingen van kinderen. Met dit spel kun je, naast het bekende geheugenspel nog 7 andere spelvarianten spelen, waardoor het voor meerdere doelen in te zetten is.
Bekijk alle mogelijkheden op www.hewiebenjij.nl/spel
5. Smakelijk eten!
Een cultuur kun je natuurlijk ook letterlijk proeven. Een hele fijne en makkelijke manier, waarop je een andere cultuur kunt leren kennen. En praktisch, want eten doe je elke dag!
Je laat daarmee meteen aan je kind zien dat het leuk en leerzaam is om nieuwe gerechten te maken en te eten. Het leert je kind openstaan voor nieuwe dingen en culturen.
Om het extra leuk te maken, eet dat nieuwe gerecht dan ook eens op een voor jullie ongewone plek. Op de grond, gezamenlijk uit een schaal, met je handen of juist met eetstokjes.
Op deze pagina vind je 20 gerechten, geschikt voor kinderen, uit 20 verschillende culturen.
6. Ga naar het museum
In Nederland zijn er vier musea voor volkenkunde en wereldculturen: het Tropenmuseum in Amsterdam, het Wereldmuseum in Rotterdam, het Afrikamuseum in Berg en Dal en het Museum Volkenkunde in Leiden. Bij deze musea is vaak een uitgebreid programma, speurtocht of activiteiten speciaal voor kinderen. Leuk en leerzaam dus.
Maar je kunt ook veel leren over de Nederlandse cultuur. Wij vinden het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen, Openluchtmuseum in Arnhem en het Archeon in Alphen aan den Rijn echte aanraders. Ook hier kunnen kinderen vooral veel doen en dus leren door te ervaren!
7. Duik thuis een andere cultuur in
Is het slecht weer, of heb je gewoon geen zin of tijd om er helemaal op uit te trekken? Maar wil je wel met je kind creatief bezig zijn en tegelijkertijd leren over verschillende culturen? Dan kun je hier gratis werkbladen downloaden.
Daarmee kun jij met je kind aan de slag met een bepaald gebruik, een ritueel of een ander onderdeel van een cultuur en die zo samen leren kennen. In ieder werkblad staat een andere cultuur centraal en er is volop keuze.
Wij wensen je heel veel plezier! En belangrijk: stel jezelf open.
Luister en kijk naar je kind en leer (weer) naar de wereld kijken met diezelfde open blik.