Gebruik 'Hé, wie ben jij?' op school om te leren over diversiteit.

Leer jouw kind over diversiteit van mensen 

Ontdek samen verschillende culturen, religies, leefgewoonten en gezinssamenstellingen en leer tegelijkertijd zelf te kijken door de ogen van jouw kind. 

Als ouder wil jij jouw kind leren dat er meer manieren van leven en geloven zijn

dan jouw kind thuis gewend is. Je wilt je kind leren over de

diversiteit van mensen, culturen en religies.

Niet alleen ver weg, maar ook dichtbij. In jullie eigen stad en buurt. 

Maar hóe doe je dat met jouw peuter of kleuter?

Religies Hindoeïsme

Je weet zelf niet zoveel over andere religies en culturen

Er zijn zo veel verschillende culturen, religies, gewoonten en leefsituaties in de wereld en in Nederland!

Maar hoe zit het ook weer precies?

Bang iets verkeerds te zeggen

Je bent bang dat je iets        verkeerds zegt

Onderwerpen als diversiteit en inclusie zijn soms zwaar beladen en je wilt niemand voor het hoofd stoten of je kind iets verkeerds leren.

Geen tijd voor diversiteit

Je vindt het lastig om diversiteit op te nemen in jouw opvoeding

Je bent gewend om de dingen op jullie manier te doen, maar je wilt je ook open stellen voor andere manieren van leven. 

Je wilt op een leuke en makkelijke manier jouw kind leren dat er meer is in de wereld. Misschien heb je zelf veel gereisd en wil je je kind vertellen over de mooie mensen en culturen die je daar hebt ontmoet en ervaren. Of jullie familie komt oorspronkelijk uit een ander land en een andere cultuur en je wilt je kind die roots meegeven. 

Je vindt het belangrijk dat jouw kind leert dat iedereen uniek is en er mag zijn,

met alles wat daarbij hoort. En je wilt zelf ook weer met die open en nieuwsgierige blik van kinderen kijken naar de wereld om je heen.

En samen met je kind verschillen en overeenkomsten ontdekken.

Hé, wie ben jij?  is een kleurrijk geïllustreerde uitnodiging om met je kind in gesprek te gaan over diversiteit van mensen, culturen, religies en leefsituaties en dit op te nemen in jouw opvoeding.

Monique met kinderen
Monique Tekstra-van Lochem bedenker van 'Hé, wie ben jij?'

Hé, ik ben Monique!

Ik ben moeder van twee kinderen, Noor en Quint. Net als jij wil ook in hen in de opvoeding graag laten kennismaken met de prachtige diversiteit van mensen en culturen die ze van huis uit niet kennen. Ik heb zelf veel gereisd en wilde mijn kinderen leren over de mensen en culturen die ik tijdens mijn reizen had gezien en ervaren. Tegelijkertijd wil ik dat mijn kinderen weten dat zij er mogen zijn, met alles wat daarbij hoort. En dat dat ook geldt voor alle andere kinderen. 

Ik ben dol op kinderboeken, maar ik merkte dat er geen kinderboeken waren die in één keer meerdere culturen en religies aan bod lieten komen, laat staan met kinderen in de hoofdrol. En die daarbij ook nog tips en activiteiten aanboden. Kinderen leren door te ervaren.

Als cultureel antropoloog zijn culturen en religies mijn vak. Bovendien werk ik al zo lang ik me kan herinneren met jonge kinderen en heb ik er zelf dus twee. Dus besloot ik dat alles te combineren. 

Van mijn dochter, leerde ik dat kinderen voorbij uiterlijke verschillen kijken. En ze eerder overeenkomsten dan verschillen zien. Zij beweerde jarenlang dat zij en haar vriendinnetje (met een bruine huid en zwarte haren) haar tweelingzus was, omdat ze allebei meisje zijn en dol op jurkjes. 

Daarom wilde ik een kleurrijk en multicultureel kinderboek maken, dat stevig genoeg is voor peuters en kleuters en waarin ze ook zelf actief kunnen deelnemen. Een boek dat leuk en makkelijk voor te lezen is en ruimte biedt om als (groot)ouder met je (klein)kind op ontdekkingstocht te gaan.

Spiegeltje op iedere bladzijde

Wat is er nou leuker dan zelf de hoofdrol spelen in een boek? Dat is precies waar het spiegeltje in Hé, wie ben jij? voor zorgt. Ieder kind dat het boek leest kan zichzelf zien tussen alle 20 vriendjes en zelf ook antwoord geven op de 9 vragen. 

Bovendien is het boek groot en stevig. Perfect geschikt voor kinderen vanaf 3 jaar

Spelletjes en activiteiten

Kinderen leren door ervaren en hoe leuk is het als je als (groot)ouder gewoon spelenderwijs met je kind over verschillen en overeenkomsten van mensen kunt praten?

Daarom ontwikkelde ik bij het boek ook een spel, waarmee 8 spelvarianten kunnen worden gespeeld. En een activiteitengids met meer dan 20 activiteiten, inclusief een kalender met alle feestdagen. Ook zijn er activiteitenbladen die je gratis kunt downloaden.

He, wie ben jij? voor thuis

Verdiepende vragen

Op iedere pagina, bij iedere vraag en ieder hoofdstuk staat een rond kader waarin je vragen vindt die het gesprek met je kind makkelijk maken. Dit zijn open vragen, waardoor je je kind de ruimte geeft zelf met antwoorden te komen en jij tegelijkertijd kunt leren hoe jouw kind denkt en met welke (open) blik het naar de wereld kijkt. 

Met de vragen stimuleer je je kind bovendien nog verder na te denken over dat wat jullie zien. 

Extra info bij He, wie ben jij?

Extra
informatie

Kinderen stellen (veel) vragen en willen alles weten. Als ouder wil je graag antwoord geven op alle vragen, maar jij kunt ook niet alles weten.

Daarom deel ik, via de QR code achterop het boek mijn kennis met jou. Hiermee krijg je toegang tot meer dan 100 pagina's met extra verhaaltjes over de kinderen, informatie over hun culturen en religies en tips voor mooie gesprekken met jouw kind.

Met trots kan ik zeggen dat Hé, wie ben jij? het kinderboek is dat ik zelf altijd heb gemist voor mijn kinderen. Het is een groot, stevig en kleurrijk ontdekboek geworden dat kinderen uitnodigt om te ontdekken hoe leeftijdgenootjes uit 20 verschillende culturen leven. Ze herkennen zich in één of meerdere van de hoofdpersoontjes in het boek en zien zichzelf, via het spiegeltje, temidden van alle diversiteit. 

Die hoofdpersoontjes zijn 20 kinderen die jou en jouw kind meenemen door hun leven.

Ze geven antwoord op 9 vragen over wie zij zijn, waar ze wonen, met wie ze leven, wat ze eten, wat ze doen,  

welke feesten ze vieren, wat ze geloven, welk vervoer ze gebruiken en welke taal ze spreken. 

Dus... wil jij op een makkelijke, herkenbare en toegankelijke manier jouw kind laten kennismaken met diversiteit

jouw kind inclusief opvoeden en elkaar en anderen nog beter leren kennen?

Hé, wie ben jij?  helpt je hiermee!

Inmiddels is Hé, wie ben jij? 

al 2000x verkocht:

Super leuk boek om met je kinderen de verschillende culturen en achtergronden van mensen te bespreken. Zelf heb ik een gemengd gezin en mijn Sudanese man is ongelooflijk vernederlandst maar dit boek bood een super leuk uitgangspunt om verhalen over vroeger te vertellen. De kinderen leren veel over alle soorten gezinnen en culturen die er op deze wereld rondlopen. Ook al is niemand in een hoekje te stoppen, je merkt dat er overal op de wereld gelijkenissen zijn met wie je je kan identificeren. De kids lezen het boek steeds weer opnieuw en zien steeds nieuwe aspecten!
Imina (@iminanas_)

Moeder

Hé, wie ben jij? is misschien wel het gaafste boek aller tijden. Het past precies bij wat ik altijd in gedachten had voor mijn kinderen. In het boek maak je kennis met 20 kinderen die niet alleen verspreid over de hele wereld wonen maar ook nog eens totaal verschillend zijn en tegelijk toch best op elkaar lijken. Dankzij dit boek maak je kennis met de verschillende culturen en tradities van de kinderen en zij nemen je mee naar hun thuis. Voor Lucas en Eva is het fantastisch want zij hebben een aantal kinderen in de klas die een ander geloof hebben. Zij zijn inmiddels op een leeftijd gekomen dat ze er zelf over kunnen vertellen en de juffen geven daar de ruimte voor. Lucas en Eva vinden het erg interessant allemaal en dus bladeren ze het boek vaak door. Mijn tip: Betrek je kinderen bij dit prachtige boek en laat ze mee vertellen en vragen stellen.

Linda (@lifestylemommys)

Moeder & Mamablogger

www.lifestylemommys.wordpress.com

Dit mooie kinderboek is niet alleen vrolijk, maar heeft ook een hartverwarmende boodschap.
In het boek leer je namelijk 20 kinderen kennen die over de hele wereld wonen. Hoe leven ze? Wat eten ze? Wat geloven ze? Wat vieren ze? Ik vind het een toegankelijk en inspirerend boek, waarbij verbinding centraal staat.
Ik vind het belangrijk dat mijn dochter meer meekrijgt van andere culturen. Je kunt zoveel leren van elkaar als je écht oog hebt voor elkaar.
Mijn dochter en ik lezen regelmatig in dit boek. Het is altijd weer een start van een mooi gesprek samen.

Cynthia (@cynspirerend)

Moeder & Mamablogger

www.cynspirerend.nl

Hé, wie ben jij?...

Kerndoel 38 religie, feestdagen, culturen

1.Haalt mooie en nieuwe onderwerpen in huis

Onderwerpen als gebruiken, gewoonten, gezinssamenstelling, wonen, vervoer, eten, religies en feestdagen komen op een eenvoudige en herkenbare manier aan bod.
Spiegel He, wie ben jij?

2.Is inclusief

Jouw kind speelt een hoofdrol, door de spiegel op iedere pagina, die uitnodigt om het eigen verhaal te vertellen.
Diversiteit alle kindjes He, wie ben jij?

3.Staat vol diversiteit

Je kind herkent zich in de 20 karakters met verschillende culturen en religieuze achtergronden, gezinssamenstellingen en leefgewoonten. 

Meer begrip door He, wie ben jij?

4.Stimuleert het empathisch vermogen

Door de vragen en verhalen van de kinderen in het boek te bespreken met jouw kind, zet dat aan tot nadenken en mooie gesprekken. Zo leert je kind van de karakters en zich in hen inleven en ontstaat er meer begrip en respect.
Kijk met de ogen van je kind

5. Laat jou kijken door de ogen van jouw kind

Kinderen kijken open, nieuwsgierig en onbevooroordeeld naar de wereld om hen heen. Ze zien meer overeenkomsten dan verschillen. Door samen de kijken en lezen in Hé, wie ben jij? ontdek jij hoe jouw kind denkt en kijkt en leer jij ook weer opnieuw met die open blik te kijken. 
Logo NBD Biblion
NBD Biblion over Hé, wie ben jij?

Hé, wie ben jij? Waar woon jij? Met wie leef jij? Wat eet jij? Wat doe jij? Wat vier jij? Wat geloof jij? Hoe ga jij? En hoe praat jij? Vragen waarop twintig kinderen 'van de hele wereld' antwoord geven in dit groot formaat (36cm) kartonboek met twee afgeronde hoeken. Kijk, speur, ontdek en beleef de wereld zelf of met behulp van een reis uitnodigende én uitdagende vragen. Steeds vanuit de focus om iets over de ander én over jezelf te ontdekken, om daardoor meer te weten te komen over wat verschillen en overeenkomsten zijn. Het grootste deel van elke dubbele pagina wordt in beslag genomen door een globale wereldkaart met daarop de kinderen op hun leefplek. In een brede balk daaronder is ruimte voor de tekst: informatief en gericht op kernmerken als o.a. uiterlijk, gevoel, tradities en hobby's. De illustraties zijn eenvoudig en doeltreffend en lijkt wat de kinderen betreft een vast format te hebben (overeenkomst?). Elk thema is herkenbaar aan een andere heldere steunkleur. Met extra materiaal via QR en website. 

Rijke uitgave die op speelse wijze vormgeeft aan thema's als diversiteit en inclusie.

Gezien de actualiteit: mag in geen enkele collectie ontbreken!

Kinderboek Hé, wie ben jij?  (€ 34,95) 

Laat je kind kennismaken met de diversiteit van mensen en culturen in de wereld aan de hand van 20 leeftijdgenootjes die ze meenemen door hun leven aan de hand van 9 vragen.


Dit krijg je:

 • Een groot (25x35cm) en stevig, kleuterproof, kartonboek
 • 20 kinderen uit verschillende culturen en religies
 • 180 kleurrijke illustraties en korte verhaaltjes
 • 9 kaders met verdiepende vragen
 • Een spiegeltje op iedere pagina


En je krijgt EXTRA:

 • BONUS #1: Toegang tot meer dan 100 pagina's extra verhaaltjes, informatie en tips
 • BONUS #2: Gratis downloadbare activiteiten en kleurplaten

Met Hé, wie ben jij? krijgen jij en je kind:

Meer kennis door He, wie ben jij?

Meer kennis

Aan de hand van de 20 kinderen in het boek leren jullie over verschillende gebruiken, culturen, gewoonten en religies. Hierdoor krijgt je kind meer begrip van en voor mensen die anders leven dan jullie.
Meer openheid door He, wie ben jij?

Mooie gesprekken

Door het spiegeltje en de verdiepende vragen kan jouw kind ook actief meedoen in het boek. Er ontstaan mooie gesprekken waarin jullie elkaar beter leren kennen jij leert kijken door de ogen van je kind. 

Meer begrip He, wie ben jij?

Verbondenheid

Niet alleen met elkaar, als ouder en kind, maar ook met onbekenden. Door de verhalen van de kinderen in Hé, wie ben jij? komen gewoonten die anders zijn dichterbij de belevingswereld van je kind. Dat creëert verbondenheid. 

Je integreert diversiteit en inclusie gemakkelijk in je opvoeding, door de onderwerpen klein en persoonlijk te maken en er met elkaar over te praten.

Zo laat je je kind met diens eigen nieuwsgierigheid en open blik op de wereld,

zien dat er meer manieren van leven zijn.

Compleet pakket voor thuis
Totale waarde: € 155,60 
Voor jou slechts: € 99,95

Compleet pakket voor thuis

Wil jij niet alleen samen met je kind in het boek Hé, wie ben jij? duiken, maar houden jullie ook van kleuren, spelletjes en wens je je omgeving ook veel herkenning en diversiteit? Kies dan voor het complete pakket voor thuis!

Hiermee kun je met je kind niet alleen in gesprek over alles wat jullie ontdekken in het boek, maar kun je ook actief aan de slag met activiteiten en spelletjes


Het Hé, wie ben jij? pakket voor thuis bestaat uit:

 • Kinderboek Hé, wie ben jij? (€ 34,95)
 • Activiteitengids voor thuis bestaande uit 55 pagina's activiteiten en knutselbladen en inclusief een feestdagenkalender (€ 9,95)
 • Rugzakje voor de gym- of zwemles (€ 14,95)
 • Spel bestaande uit 20 setjes kaarten van alle kinderen uit het boek (€ 19,95)
 • Kleurboek met alle 20 kinderen uit het boek (€ 9,95)
 • Ansichtkaarten bestaande uit 10 vrolijke illustraties uit het boek (€ 12,95)


En gratis BONUS items:

 • BONUS #1: Toegang tot meer dan 100 pagina's extra verhaaltjes, informatie en tips (t.w.v. € 25,-)
 • BONUS #2: Gratis downloadbare activiteiten- en knutselbladen (t.w.v. meer dan € 25,-)
Heel leerzaam boek. Onze dochters kunnen zich lang vermaken door het zoeken van de verschillende kinderen in de verschillende continenten. Samen met hen lezen we over de verschillende culturen en gewoontes. Kwalitatief sterk en degelijk boek! Erg mooi een kleurrijk.
Iris & Gert Jan

Ouders van Sophie (4) en Jasmijn (6)

Geweldig kleurrijk pakket om met kinderen aan de slag te gaan met diversiteit! Het prachtige ontdekboek vormt een mooie aanzet! Via 7 paginagrote wereldkaarten kan je aan de hand van vragen de wereld samen ontdekken. Ontdek verschillen en overeenkomsten bij 20 kinderen over de hele wereld. Heel fijn dat er op alle bladzijden ook een ´spiegeltje´ voorzien is, want zo kan je kind ook zelf een antwoord geven op de vragen.
Het geheugenspel bestaat uit de personages uit het boek. Je kan zelfs 8 spelvarianten spelen met de kaartjes. Waaronder een spel waarbij de ene speler moet raden welk kindje er op de kaart van de andere speler staat. Door ja/nee vragen aan elkaar te stellen, kan je zo kaartjes omdraaien totdat je weet wie er overblijft en dus gekozen werd door de andere speler.
Je kan kinderen ook laten beschrijven wat ze op de kaartjes zien, zo worden verschillen en overeenkomsten makkelijk bespreekbaar.
Op de achterkant van het boek staat zelfs een QR-code waarmee je meer informatie vindt en extra activiteiten die je kan doen.

Karina (@karina_bookspot)

Kinderboekblogger 

Tijdens mijn oppasdagen houd ik ervan om te knutselen met mijn kleinkinderen. Kleuren, verven, knippen en plakken zijn favoriet. Maar ik vind het ook leuk om de kinderen iets te leren.  Het kleurboekje en de activiteitengids zijn daarvoor ideaal. Door het kleuren leren ze over verschillende huidskleuren en kleding. Het is geweldig om daar met ze over te praten en te fantaseren. 
Review mama oma Hé, wie ben jij?

Stephanie

Oma van 5 kleinkinderen (0-14 jaar)

Zo wordt Hé, wie ben jij? gebruikt bij gezinnen thuis:

Kies zelf jouw favoriete artikelen

Kinderboek He, wie ben jij?

Kinderboek 'Hé, wie ben jij?'

Hé, wie ben jij? is hèt grote, kleurrijke ontdekboek dat kinderen laat kennismaken met de diversiteit van mensen en culturen aan de hand van 20 leeftijdgenootjes die hen meenemen door hun leven. 


Dit boek sluit aan bij tal van onderwerpen als: uiterlijk, Wie ben ik?, familie, wonen, vervoer, eten, feesten, religie, verschillen en overeenkomsten, activiteiten, culturen, talen etc. 

€ 34,95

Activiteitengids He, wie ben jij?

Activiteitengids

Bij ieder hoofdstuk uit het kinderboek Hé, wie ben jij?  vind je in totaal meer dan 25 activiteiten en knutselbladen geschikt voor kinderen vanaf 3 jaar. Ook bevat de activiteitengids  een feestdagenkalender.


Met de activiteitengids kun je direct aan de slag met leuke activiteiten bij het kinderboek 'Hé, wie ben jij?'.
€ 9,95
Verteltas rugzak He, wie ben jij?

Rugzak

Op deze tas staat een afbeelding van alle kinderen uit het boek Hé, wie ben jij?.


Jouw kind neemt de rugzak, gevuld met de favoriete spulletjes en knuffels, overal mee naartoe.

De tas is ook heel geschikt als gym- of zwemtas!

€ 14,95

Spel

20 setjes kaarten met afbeeldingen van alle 20 hoofdpersonen uit het kinderboek Hé, wie ben jij?. Met dit spel kunnen, naast het bekende geheugenspel 7 spelvarianten worden gespeeld. Waaronder het spel waarmee de ene speler moet raden wie er op het kaartje van de andere speler staat. 


Het spel is heel geschikt om te praten over verschil en overeenkomst in uiterlijk, huidskleur etc.


Het vernieuwde Hé, wie ben jij? spel heeft stevige kartonnen kaartjes (6x6cm) en is verpakt in een mooie doos. 

€ 19,95

Kleurboek

Superleuke aanvulling op het grote kleurrijke boek Hé, wie ben jij? want alle karakters uit het grote boek zie je hier terug!

Je geeft ze zelf een kleur en/of kijkt goed naar de huidskleuren, kleur van de haren en kleding van de kinderen uit het boek. 

De bladzijden zijn enkelzijdig bedrukt, dus alle kleurplaten zijn eenvoudig op te hangen!

€ 7,95

Ansichtkaarten (10st)

Set van 10 ansichtkaarten met vrolijke en kleurrijke afbeeldingen uit Hé, wie ben jij?.


Leuk om aan familie en vrienden te sturen. En vooral heel geschikt voor kinderen!

€ 12,95

Hé, wie ben jij? werd al door talloze websites,

blogs en magazines aangeraden als

een van dè kinderboeken vol diversiteit!

Review Leukegeit He, wie ben jij? diversiteit

#3 op de lijst van
favoriete speelgoed en kinderboeken over diversiteit

Leukegeit.nl
Recensie Tante Boekie kinderboeken

Op de stapel van #boekinspiratie voor kinderboeken


@tanteboekie

Hé, wie ben jij? is ook verschenen in:

Thuis en Hé, wie ben jij? voor ouders

Hé, wie ben jij?  is er voor jou als jij: 

 • jouw kind de prachtige diversiteit van mensen en culturen wil laten zien en ervaren
 • jouw kind wil laten opgroeien in een wereld waarin zij compleet zichzelf mogen zijn, met alles wat daarbij hoort
 • jouw kind wil laten zien en ervaren dat er meer is in de wereld dan dat wat zij kennen
 • jouw kind wil leren over diversiteit en inclusie, maar het lastige onderwerpen vinden in de opvoeding
 • wilt bijdragen aan een nieuwe generatie die inclusief is en vol diversiteit
 • het inlevingsvermogen (empathie) van jouw kind wilt stimuleren
 • de diversiteit van mensen en culturen waardeert, maar ook ziet dat achter die uiterlijke verschillen veel overeenkomsten zitten en juist dat ook aan hun kinderen wilt meegeven
 • de open en nieuwsgierige blik van je kind wilt helpen behouden
 • zelf niet voldoende kennis hebt van verschillende culturen en religies, maar je kind hierover wel wilt leren