Ervaringen van leerkrachten met Hé, wie ben jij? in de klas

Sinds het verschijnen van het grote kinderboek Hé, wie ben jij? is het door meer dan 100 leerkrachten al gebruikt op scholen vanaf groep 1/2. Iedere leerkracht past Hé, wie ben jij? op een andere manier toe in de klas. Soms wordt alleen het boek gebruikt, vaker worden ook de aanvullende materialen ingezet. 


Hieronder delen wij een aantal van die ervaringen, met tips hoe jij het ook zelf in jouw klas kunt inzetten.

Thema: Samen solidair

Juf Rigoberta - Groep 1 t/m 4

De afgelopen weken zijn we bij ons op school begonnen met het project Samen Solidair. Met de hele school gaan wij ons inzetten voor het Rode Kruis. Deze week zijn we vooral inhoudelijk aan de slag gegaan met het thema.

Met mijn eerdere werkervaring als leerkracht levensbeschouwing mocht ik vandaag voor de kleuters tot groep 8 een gastles verzorgen. In deze les heb ik de vijf grootste godsdiensten besproken en vooral de focus gelegd op hun overeenkomsten op het gebied van vasten en mensen in nood helpen. Zo tof om te horen dat ze hier veel van hebben opgestoken!


In de onderbouw maakte ik dankbaar gebruik van het materiaal bij het boek Hé, wie ben jij?. Aan de hand van vijf personages uit het boek liet ik de leerlingen kennis maken met de verschillende godsdiensten en hun feesten. Zo bijzonder om te zien hoe geïnteresseerd de kinderen waren en direct zelf op zoek gingen naar de andere personages uit het boek.

Juf Rigoberta samen solidair project

Thema: Vrienden en vriendinnen

Juf Karina - Groep 3, 4 en 5

Ik heb het boek Hé, wie ben jij? ingezet bij mijn thema 'Vrienden en vriendinnen' waarbij we rond de verschillende samenlevingsvormen werkten. Dit zijn de activiteiten toe die ik toen deed:


Les 1

 • Leerkracht stelt het prentenboek Hé, wie ben jij? voor. (boekpromotie, kaft bekijken en bespreken)
 • Voorstelling 20 kinderen uit boek, verschillen, gelijkenissen bespreken (leerkracht toont kinderen uit boek + prenten): exact benoemen wat je ziet. Welke kleur ogen heeft het kind? Welke kleur haar? Hoe lang is het haar? Is het steil of krullend? Welke kleur huid heeft het kind? Wat voor kleren en schoenen draagt het? Welke kleur hebben de kleren en schoenen?
 • Kinderen nadien zelf in de eigen spiegel laten kijken en benoemen wat ze zien. Hetzelfde lijstje als uit het boek wordt overlopen. Welke overeenkomsten zijn er, welke verschillen? Wie heeft dezelfde kleur haar?...
 • Jezelf tekenen zoals je eruitziet (leerlingen kunnen in spiegel kijken)
 • Tekeningen worden naast de tekeningen gehangen uit het boek.


Les 2

 • Leerkracht toont bladzijde uit boek Hé, wie ben jij? en stelt de verschillende kinderen voor en met wie ze leven (hoofdstuk Hé, met wie leef jij?). Prenten goed bekijken en benoemen wat je ziet en wie je ziet.
 • Kennen jullie voor elk kindje uit het boek iemand met dezelfde gezinssamenstelling?
 • Bespreken van het eigen gezin en familie. Begin met de personen met wie je in huis woont. Daarna breiden we het uit. Wie hoort er wel bij de familie, maar woont niet bij jullie? Wie voelt als familie maar is geen familie? Zijn er ook dieren die bij jullie gezin horen en daardoor ook voelen als familie.
 • Eigen mening vragen van kinderen.
 • Leerkracht stelt vragen en leerlingen antwoorden in een klein groepje. Nadien klassikale bespreking.

Hoekenwerk
 • Wie is het? spelen per twee met het Hé, wie ben jij? geheugenspelde kaartjes van de personages (op 1 blad), tussenschot tussen beide kinderen en gekleurde schijfjes om aan te duiden welke kinderen afvallen (goede ja/nee-vragen leren stellen). Ook leuk om foto's te laten nemen van elkaar, deze foto's af te drukken en hiermee een eigen geheugenspel ontwerpen, zodat kinderen over elkaar vragen kunnen stellen
 • geheugenspel spelen met de kaartjes
 • Hé, wie ben jij? minipoppenkast met de speelfiguren uit het boek (op de stokjes), boek Hé, wie ben jij? wordt ook aangeboden bij deze hoek
 • Lego-personages/Playmobilfiguren aanbieden en prenten uit het boek: rollenspellen
 • Boekenhoek aanbieden met allerlei boeken met diverse personages/ andere culturen/diversiteit


Thema's: Wie ben jij?, wonen en de verteltas

Juf Annemiek - Groep 1/2

De eerste schoolweek hebben we vooral kennismakingsspelletjes gedaan zoals naamrolbal, kletspotkaartjes, clicks, dobbelsteenspel (lievelings...kleur, eten, spel, dier, ....)

Op Maandag heb ik het boek laten zien en de eerste plaat (Hé, wie ben jij?) bekeken en daarover gepraat.

We hebben daarna een tekening van onszelf gemaakt, nadat je jezelf en elkaar goed had bekeken.


Ook heb ik de Hé, wie ben jij?  verteltas de eerste week geïntroduceerd. Eerst heb ik hem gevuld met spullen van mezelf en daar over verteld, daarna heeft een kind de tas mee naar huis gehad. Ouders had ik van tevoren op de hoogte gesteld van de bedoeling. Er zit ook een invulblad bij wat later in het portfolio komt. 

We combineren het met het hoofdstuk Hé, waar woon jij? en het thema 'wonen'. 

Aan beide thema's koppel ik planbordactiviteiten zoals klei een poppetje/jezelf maken, een huis vouwen, jezelf verven en een spiegel maken met een reeks van plakfiguren er omheen.


Ook komen de hoeken aan bod (poppenhoek, in de bouwhoek een huis bouwen, in de leeshoek heb ik allerlei boeken verzameld over dit thema, stoepkrijt: omtrekken van een kind en dit intekenen/kleuren.


Ik geef zo een eigen invulling aan het thema met het boek Hé, wie ben jij? en de lesideeën uit de Activiteitengids als rode draad. Het is een beetje proberen en zoeken wat het beste aansluit bij de belevingswereld van de kinderen.

Kleuters geven antwoord op de vragen uit

Hé, wie ben jij?

Juf Lena van Freinetschool De Boomgaard in Gent las met haar leerlingen Hé, wie ben jij? en ging er vervolgens zelf mee aan de slag:


"In de klas vonden de kleuters het heel leuk om kinderen van over de hele wereld te leren kennen. Sommige kinderen voelden zich verbonden met een bepaald kind omdat ze dezelfde taal spreken, hetzelfde haarkleur hebben, een interesse delen, dezelfde gezinsvorm hebben,... Namen van kinderen of hallo zeggen in een bepaalde taal vonden ze soms grappig.
Voor de leerkrachten is er nog meer info over het boek te vinden door een QR code achteraan het boek. Ook is er een volledig lessenpakket uitgewerkt. Daarnaast is er ook een bijpassend geheugenspel verkrijgbaar.
Het is een stevig kartonnen boek waar je op elke pagina een mooi overzicht krijgt van de kinderen op een wereldkaart. Ook de lezer kan steeds zijn land terugvinden door het spiegeltje.
Ik vind het heel belangrijk dat we diversiteit in de klas aanbrengen en bespreken. Dit boek biedt hiervoor veel mogelijkheden!”

Geïnspireerd?

Ga zelf ook direct aan de slag met Hé, wie ben jij? en download de gratis werkbladen!

Of bestel direct ons meest complete pakket voor het basisonderwijs.

NU met KORTING en extra veel BONUS!

Pakket voor school He, wie ben jij?
Totale waarde € 128,60
Voor jou slechts € 99,95

Compleet pakket voor basisonderwijs

Wil jij nog meer aan de slag met Hé, wie ben jij?? Kies dan voor het complete pakket voor de onderbouw van het basisonderwijs!

Hiermee kun je met de kinderen niet alleen in gesprek over alles wat zij ontdekken in het boek, maar kun je ook actief aan de slag met activiteiten.


Het Hé, wie ben jij? pakket voor school bestaat uit:

 • Kinderboek Hé, wie ben jij? (€ 34,95)
 • Activiteitengids voor school bestaande uit 76 pagina's lesideeën en werkbladen (€ 19,95)
 • Verteltas om thuis te vullen met persoonlijke spullen (€ 12,95)
 • Geheugenspel bestaande uit 20 setjes kaarten van alle kinderen uit het boek (€ 19,95)
 • Minipoppenkast om zelf avonturen te verzinnen (€ 14,95)
 • Kleurplaten van alle 20 kinderen uit het boek (€ 9,95)


En 4 gratis BONUS items:

 • BONUS #1: Toegang tot meer dan 100 pagina's extra verhaaltjes, informatie en tips
 • BONUS #2: Gratis downloadbare werkbladen
 • BONUS #3: Boekenleggers voor alle kinderen in de klas (max. 30st) (t.w.v. € 14,95)
 • BONUS #4: Kleurplaten voor alle kinderen in de klas (max. 30st) (t.v.w. € 7,95)Bestel jij dit boek voor jouw school en betaal je liever op factuur? Stuur dan een e-mail naar info@antropokids.nl onder vermelding van 'Bestelling compleet pakket Hé, wie ben jij?'. Vermeld duidelijk het aantal pakketten dat je wilt ontvangen, de naam van de school, de naam van de contactpersoon, verzend- en factuuradres, en het e-mailadres voor factuur. Wij sturen het pakket dan naar jouw school en de school kan het bedrag aan ons overmaken. 

Onze producten voor school

Kinderboek He, wie ben jij?

Kinderboek 'Hé, wie ben jij?'

Hé, wie ben jij? is hèt grote, kleurrijke ontdekboek dat kinderen laat kennismaken met de diversiteit van mensen en culturen aan de hand van 20 leeftijdgenootjes die hen meenemen door hun leven. 


Dit boek sluit aan bij tal van thema's als: uiterlijk, Wie ben ik?, familie, wonen, vervoer, eten, feesten, religie, verschillen en overeenkomsten, activiteiten, culturen, talen etc. 

€ 34,95

Spel

20 setjes kaarten met afbeeldingen van alle 20 hoofdpersonen uit het kinderboek Hé, wie ben jij?. Met dit spel kunnen wel 8 spelvarianten worden gespeeld.


Kijk op www.hewiebenjij.nl/spel voor video's met uitleg van alle spellen.


Het spel is heel geschikt om te praten over verschil en overeenkomst in uiterlijk, huidskleur etc.€ 19,95
Activiteitengids He, wie ben jij?

Activiteitengids

Bij ieder hoofdstuk uit het kinderboek Hé, wie ben jij?  vind je meer dan 35 lesideeën en activiteiten geschikt vanaf groep 1. Ook bevat deze activiteitengids werkbladen en een feestdagenkalender.


Met de activiteitengids kun je direct aan de slag met leuke activiteiten en lessen bij het kinderboek 'Hé, wie ben jij?'.


€ 19,95
Verteltas rugzak He, wie ben jij?

Verteltas

Op deze tas staat een afbeelding van alle kinderen uit het boek Hé, wie ben jij?.De leerlingen nemen de verteltas mee naar huis, stoppen er persoonlijke spulletjes in en vertellen daarover in de klas.

€ 12,95
Kleurplaten He, wie ben jij?

Kleurplaten

Set van 20 kleurplaten. Je ontvangt deze als PDF bestand en zijn daarom eindeloos te printen en te kopiëren. Ook kun je ze gemakkelijk delen met collega's. 


Kleurplaten zijn heel geschikt om het thema uiterlijk en huidskleur aan te snijden. Zorg daarbij in de klas voor potloden of stiften in verschillende huidskleuren€ 9,95
Minipoppenkast He, wie ben jij?

Minipoppenkast

Deze minipoppenkast is gemaakt van karton en zet je zelf in elkaar. Alle karakters uit het boek Hé, wie ben jij? bevestig je op de meegeleverde stokjes, zodat leerlingen hun eigen avonturen kunnen verzinnen.


De minipoppenkast is bijvoorbeeld goed te gebruiken om de kinderen te laten bedenken wat ieder kind leuk vindt om te doen of doet vanuit diens cultuur of religie. 

€ 14,95
Liever op factuur bestellen?
Dat kan!

Stuur een e-mail naar: info@antropokids.nl

En vermeld daarin duidelijk:

 • welke producten je wilt bestellen (en hoeveel)
 • naam van de school
 • naam van de contactpersoon
 • verzend- en factuuradres
 • e-mailadres van de administratie

Wij stellen dan een factuur op en sturen die naar de administratie van jouw school, zodat zij die kunnen voldoen. En we sturen jou de bestelde producten!